Onderhoudsvoorschriften

De hoogwaardige oppervlakken van uw keuken zijn eenvoudig te onderhouden. Om de hoge waarde van uw nieuwe keuken gedurende vele jaren te behouden, moet u uw keuken regelmatig en vooral op de juiste manier behandelen. Lees daarom deze onderhoudsaanwijzingen aandachtig door!

1. MEUBELEN

Algemeen
Beschermfolies verhogen de transportveiligheid en maken daardoor een effectieve bescherming van onze hoogwaardige meubeloppervlakken mogelijk. Indien er na het verwijderen van deze folie lijmresten mochten achterblijven, kunt u die eenvoudig verwijderen met een alcoholhoudende oplossing en een zacht doekje. Gebruik hiervoor alstublieft geen agressieve chemische stoffen. De aanspraak op garantie komt te vervallen, als de onderhoudsvoorschriften niet in acht worden genomen!

Algemeen geldt:
Zorg ervoor dat de oppervlakken niet vochtig worden (bijv. door het gebruik van zeer natte doeken en door dampvorming tijdens en na het koken). Houd de oppervlakken altijd droog.

Het schoonmaken van kasten
Gebruik voor het schoonmaken van kasten, legplanken en laden/ uittrekelementen een ietwat vochtige doek met een vloeibaar schoonmaakmiddel/glasreiniger. Wrijf de meubelen na het schoonmaken altijd met een zachte doek droog! Wanneer te natte doeken worden gebruikt, kan er water in de voegen dringen, wat tot gevolg kan hebben dat de meubelen uitzetten. Om te voorkomen dat er in de meubelen geurtjes ontstaan, door kookdampen en kookresten, raden wij u aan de kasten regelmatig te openen en voor een intensieve ventilatie van de keuken te zorgen. Schurende schoonmaakmiddelen en alle schoonmaakmiddelen op nitro- en kunstharsbasis of soortgelijke middelen zijn niet geschikt voor het behandelen van de oppervlakken!

Onderhoudsaanwijzingen voor houten fronten, massief of gefineerd
Hout is een levend materiaal met natuurlijke kleur- en structuurnuances. Door wisselende (zon)lichtinval kunnen er verkleuringen ontstaan, wat heel normaal is. Het is dan ook geen reden voor reclamaties. Massief houten fronten zijn eenvoudig te onderhouden. De oppervlakken zijn meervoudig verzegeld met een hoogwaardige lak. Gebruik voor het schoonmaken altijd een ietwat vochtige doek. Wrijf daarbij altijd in de richting van de houtnerf, zodat eventueel aanwezig vuil uit de poriën gewreven wordt. Om ervoor te zorgen dat er in de profielen, bij de hoeken en aan de randen geen restjes vocht achterblijven, moet het front na het schoonmaken altijd droog worden gewreven. Vuil mag niet opdrogen en moet onmiddellijk worden verwijderd. Ook hier dient u het gebruik van zeer natte doeken te vermijden.

Hout mag niet aan extreem vochtige of droge lucht worden blootgesteld. Anders komt het in beweging, d.w.z. het zet uit of het krimpt – ondanks de zorgvuldig aangebrachte lak. Het is daarom erg belangrijk om bij het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en voor voldoende ventilatie te zorgen. Na het koken moeten de meubeldelen die vochtig geworden zijn, direct drooggewreven worden om te voorkomen dat ze later door uitzetting worden beschadigd.

Kunststof fronten
Fronten, die met kunststof zijn bekleed, kunnen met normale schoonmaakmiddelen worden gereinigd. Dat gaat het beste met een zachte doek, lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik nooit politoer of harde sponsjes! Hardnekkige vlekken, zoals vetspatten, lak- of lijmresten kunnen eventueel met een normale kunststofreiniger worden verwijderd. Voordat u dat voor het eerst doet, raden wij u aan dit op een niet zichtbare plaats uit te proberen! Gebruik bij het reinigen geen dampreiniger en geen schoonmaakmiddelen die oplosmiddelen bevatten!

Gebruik
Koffiezetapparaten, waterkokers e.d. nooit direct onder de hangkasten gebruiken. Stoomafgifte kan schade en verkleuring aan front en kast veroorzaken. Indien boven de hangkasten een luifel met spotjes is geplaatst, nooit de hangkastdeur half open laten staan onder het zeer hete spotje. Door warmte afgifte kan er schade aan de deur ontstaan of zelfs brandgevaar optreden.

Deuren van oven en combimagnetron nooit open laten staan na gebruik voor afkoeling. Door warmte afgifte ontstaat er schade aan front en kast. De vaatwasserdeur nooit open laten staan direct na het einde van het programma. Door de stoomafgifte kan schade ontstaan aan front en kast. Tijdens gebruik van de kookplaat moet te allen tijde gebruik worden gemaakt van de afzuigkap. Bij niet of onjuist gebruik van de afzuigkap kan schade ontstaan aan de kast en het front die ernaast hangt. Een veel voorkomende fout in het gebruik is het niet gebruiken van de afzuigkap bij het koken van water (omdat water immers niet stinkt), dit is echter van groot belang voor het afvoeren van de stoomafgifte. Bij gaskookplaten nooit de vlam laten branden zonder pan op de kookplaat, hierdoor kan schade ontstaan aan kast en front.

2. KEUKENAPPARATUUR

2.0 Algemene gebruiksinformatie
Keukenapparatuur is qua afwerking en uitstraling zeer belangrijk geworden in de hedendaagse keuken. De apparatuur wordt met het oog op gebruiksgemak ontworpen en is dus niet moeilijk te onderhouden. Belangrijk is om de materialen op de juiste wijze te reinigen zodanig dat het oppervlak niet beschadigd. Gebruik hiervoor nooit schurende middelen of agressieve reinigers. In veel gevallen zal het afnemen met een schone doek en mild reinigingsmiddel afdoende zijn. Raadpleeg te allen tijde de gebruiksinstructie voor een juiste behandeling van het materiaal. Ook de websites van de apparatenleveranciers kunnen geraadpleegd worden voor aanvullende informatie

2.1 Afzuigkap
Als er lucht wordt afgevoerd, dan moet er ook weer lucht worden aangevoerd. In de keuken kan deze het best worden betrokken vanuit een ernaast liggend vertrek. Bij volle capaciteit is het raadzaam een raam te openen. Het metaal filter mag gereinigd worden in de vaatwasser. Nadeel hiervan is dat het filter verkleurd. Doet u de metaalfilter niet tegelijkertijd met de andere vaat in de afwasmachine: het vet kan zich hechten aan uw overige vaat. Als u een recirculatiekap heeft (de lucht wordt aangezogen, gezuiverd en weer afgevoerd in de keukenruimte) dan moet daarin, behalve een vetfilter, ook een koolstoffilter zitten. In zo’n koolfilter zit meestal een hoeveelheid actieve kool, die de kookluchtjes absorbeert. Dit koolstoffilter moet ieder jaar worden vervangen. U kunt deze koolstoffilters nabestellen bij de leverancier van uw afzuigkap.

2.2 Vaatwasser
Controleer regelmatig of de zeven en de sproeiarmen schoon zijn en goed zijn geplaatst. Om het inwendige van het apparaat schoon te houden, raden wij aan een speciale (af)wasmachinereiniger te gebruiken. Stel uw afwasautomaat in op het sterkste programma en voeg na ongeveer 20 minuten na de start van het programma de reiniger toe. Gebruik van “alles in 1” vaatwastabletten is voor de meeste afwasmachines mogelijk. Leest u echter goed de gebruiksaanwijzing van het apparaat en de verpakking van het product voordat u deze gaat gebruiken. Het apparaat kan beschadigen door verkeerd gebruik en/of verkeerde apparaatinstellingen. Houdt het apparaat en de afdichtingrubbers schoon en vrij van etensresten. Dit voorkomt vieze luchtjes en lekkage.

2.3 Kookplaat
Goed kiezen van vermogen en inschakelduur is een kwestie van ervaring. Wij raden u aan, de voor elke gerecht gekozen stand in het begin op te schrijven. Wilt u weten of uw pannen geschikt zijn voor inductie? Houd een magneet dichtbij de bodem van de pan of schaal. Als deze door de magneet wordt aangetrokken, dan kan de pan of schaal voor koken met inductie worden gebruikt. Plaats de pan of schaal te allen tijde midden op de kookplaat. Laat geen lege pannen of schalen op een ingeschakelde kookplaat staan. Wikkel nooit uw spijzen in aluminiumfolie. Aluminium smelt en kan uw kookplaat onherstelbaar beschadigen. Reiniging van kookplaten dient te geschieden conform de voorschriften van de fabrikant. Houdt u er rekening mee dat branderringen van gaskookplaten kunnen verkleuren en dat keramische/ halogeen kookplaten bij foutief gebruik kunnen inbranden. Vooral het inbranden van suikerhoudende producten dient vermeden te worden aangezien deze onherstelbare schade aan de kookplaat kunnen veroorzaken.

2.4 (combi)oven
Let bij het gebruik van de oven op de juiste manier van bereiding van producten. Dit voorkomt vervuiling van de ovenruimte en maakt het schoonmaken hiervan een stuk eenvoudiger. Bij combi-ovens dient de vervuiling na ieder gebruik verwijderd te worden, aangezien de magnetronfunctie hier nadelig door wordt beïnvloed. Het reinigen van de ovenruimte gaat het eenvoudigst als de oven nog warm is. Neem de ovenruimte af met een licht vochtige doek met mild reinigingsmiddel. Voor sterk vervuilde ovens zijn speciale ovenreinigers beschikbaar, raadpleeg hiervoor de meegeleverde gebruiksinstructie. Ook apparatenleveranciers hebben vaak een assortiment aan reinigingsmiddelen. U kunt hiervoor de website van de desbetreffende leverancier raadplegen of telefonisch contact opnemen.

2.5 Koel(vries)kast
Bewaart u de levensmiddelen liefst verpakt of goed afgedekt. Hierdoor blijven niet alleen geur, smaak, kleur, vochtigheid en versheid van de levensmiddelen behouden, maar wordt bovendien voorkomen dat de opgeslagen levensmiddelen naar elkaar gaan ruiken. De koelste plaatsen in de koelruimte bevinden zich bij de achterwand en boven het onderste plateau. Een te dikke rijp of ijs op de vriesvakken vermindert de capaciteit van uw vrieskast waardoor meer energie wordt verbruikt. Wanneer dit het geval is dient u het apparaat te ontdooien; ga het rijp of ijs niet afschrapen hiermee kunt u de vriesroosters beschadigen. Wees voorzichtig met ontdooisprays, ze kunnen explosieve gassen ontwikkelen, drijfgassen bevatten of zijn schadelijk voor het milieu en uw gezondheid. Voor het schoonmaken altijd de stekker uit het stopcontact trekken. Indien u niet bij het stopcontact kunt, dan dient u de hoofdschakelaar uit te zetten. Raadpleeg de gebruiksinstructie voor een juiste manier van reinigen van het apparaat.

 

3. WERKBLADEN – gebruiksinformatie

Gebruik altijd onderzetters De meeste moderne aanrechtbladen zijn bestand tegen warmte. De temperatuur van voorwerpen wordt echter dikwijls onderschat. Een pan die rechtstreeks van de hittebron komt bijvoorbeeld, kan een temperatuur hebben van meer dan 350 ºC: hoog genoeg om elk blad aan te tasten. Bovendien koelen apparaten vaak minder snel af dan verwacht. Het is dan ook aan te bevelen altijd onderzetters te gebruiken wanneer u aan het aanrecht werkt, temeer daar branden schroeiplekken niet onder de garantie vallen.

Werk standaard met snijplanken
Hoe krasbestendig uw blad ook is, snijdt u liever niet rechtstreeks op het bladoppervlak. Om beschadigingen die zich niet meer laten wegwerken te voorkomen kunt u beter met snijplanken werken, want krassen vallen niet onder de garantie. Test speciale onderhoudsmiddelen vooraf op een niet-zichtbare plek Om hardnekkige vlekken te verwijderen, beschadigingen weg te werken of uw blad meer glans te geven zijn bij de speciaalzaak diverse speciale onderhoudsmiddelen te verkrijgen. Welke vloeistof het meest geschikt is voor uw blad kan uw keukenadviseur u vertellen. Test u in ieder geval elk speciaal middel vooraf op een onopvallende plaats op het blad. Breng de vloeistof daarbij niet rechtstreeks aan, maar met een doek, in verband met het risico van uitvloeiing. Werkt u ook altijd van buiten naar binnen om te voorkomen dat de plek groter wordt.

KUNSTSTOF

Productinformatie
In tegenstelling tot wat de naam suggereert is een kunststof werkblad opgebouwd uit meerdere materialen. Een vrij dikke laag gemaakt van spaanplaat of multiplex wordt bekleed met een kunststof bovenlaag. Deze is meestal uit zogenaamd HPL (= High Pressure Laminate). Het voordeel van HPL is dat het in een bijna oneindige variatie aan kleuren en motieven verkrijgbaar is. Aan de buitenranden van het werkblad is in veel gevallen een lijst aangebracht van kunststof of aluminium die fungeert als afwerking en/of waterkering.

Onderhoud
Kunststof werkbladen kunt u afnemen met een spons, wel goed nadrogen. Voor snijwerk of hete pannen, te allen tijde een snijplank resp. onderzetter gebruiken. Sterk vervuilde vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn) behandelen met een huishouddoekje of zachte nylonborstel, gedrenkt met een sopje van afwasmiddel of groene zeep, die eventueel langere tijd laten intrekken en met water naspoelen. Ingetrokken plekken of vlekken van inkt, verf, nicotine of viltstift verwijderen met aceton. Het gebruik van vloeibaar schuurmiddel of staalwol raden wij af. De structuur van de toplaag kan aangetast worden.

Gebruik
De krasbestendigheid, slijtvastheid en stootweerstand van een kunststof werkblad zijn over het algemeen redelijk tot goed. Grote hitte kan het kunststof werkblad echter niet verdragen. Maar als er onderzetters of bij voorbeeld een metalen frame gebruikt wordt om hete pannen op te plaatsen dan hoeft dit geen probleem te zijn.

MASSIEF HOUT

Productinformatie
Hout is een natuurlijk materiaal. Dit geeft elk werkblad dat gemaakt is van hout een uniek uiterlijk. Geen enkel houten werkblad is identiek. Een houten werkblad is opgebouwd uit verschillende lagen. Deze worden lamellen genoemd. Een kwalitatief goed houten werkblad bestaat dus uit losse delen die op een dusdanige manier bevestigd worden dat als het hout gaat werken dit geen problemen geeft. Het hout is afgewerkt met een beschermende laag. De warme, unieke en natuurlijke uitstraling van hout is de belangrijkste reden waarom voor hout wordt gekozen. Hout is wel een materiaal dat relatief veel onderhoud vergt. De beschermende toplaag moet regelmatig bijgehouden worden; anders loopt u het risico dat er vlekken en verkleuringen ontstaan. Hout is ook gevoeliger voor putten en krassen.

Onderhoud
Voor het dagelijks onderhoud kunt u massief houten werkbladen afnemen met een vochtige doek of een sopje. Watervlekken dient u direct te drogen met een doek. Bij sterk vervuilde plekken, licht schuren met schuurpapier (korrel 180) en meteen opnieuw oliën.

Oliën
Afhankelijk van het gebruik het werkblad 6 tot 12 keer per jaar oliën met de door de fabrikant voorgeschreven olie (bijv. ruwe lijnzaadolie), dit i.v.m. het risico op uitdroging. Vooraf de oude olielaag verwijderen, door die met de nerfrichting mee weg te schuren (schuurpapier korrel 180). Schuurstof kan eventueel gebruikt worden om krimpscheurtjes op te vullen. Vervolgens het blad oliën als het blad droog en stofvrij is (zie aanwijzing op de verpakking). Laat de olie niet langer drogen dan 5 minuten, daarna de overtollige olie direct verwijderen. Gebruikte doekjes na het oliën goed drogen i.v.m. het risico op ontbranding.

Gebruik
Het gebruik van geconcentreerde of schurende middelen wordt afgeraden. Laat geen natte vaatdoekjes achter op het blad of laat kopjes, borden, vazen etc. niet op het blad uitlekken. Het blad mag in elk geval nooit worden behandeld met staalwol. Ook het contact met logen, zuren en metalen zoals blik, spijkers en schroeven dient te worden vermeden i.v.m. het risico op verkleuring. Mochten zij toch op het blad terechtkomen, dan zullen de plekken direct met veel water moeten worden verwijderd en nagedroogd. Voor snijwerk of hete pannen, te allen tijde een snijplank resp. onderzetter gebruiken.

RVS

Productinformatie
Roestvrij staal (r.v.s.) is een legering. Dat wil zeggen dat het wordt verkregen door verschillende metaalsoorten te smelten en met elkaar te vermengen. De belangrijkste elementen in de legering zijn chroom en nikkel. Het chroom geeft r.v.s. zijn glans; het nikkel zorgt ervoor dat r.v.s. weliswaar niet roestvrij maar wel roestvast is – want r.v.s. kan wel degelijk roesten, zij het alleen aan het oppervlak en niet van zichzelf maar door langdurig contact met onedele metalen

Onderhoud
Dagelijks afnemen met water en een ontvettende, zachte zeep. Bij sterke vervuiling, plekken afspoelen met veel water en behandelen met Staalfix (altijd in de polijstrichting). Hardnekkige vlekken van bijvoorbeeld zoutzuur, cement- en tegelreiniger, afvoerontstopper, zilverpoets en chloor, meerdere keren behandelen.

Gebruik
Altijd onderzetters gebruiken voor hete pannen of apparaten zoals tosti-ijzers om te voorkomen dat de lijm door hitte oplost. Niet rechtstreeks op het blad snijden. Het gebruik van een snijplank is zeer aan te raden.

GRANIET

Productinformatie
Graniet is een natuurproduct dat vaak honderden miljoenen jaren geleden is gevormd. Variaties in het materiaal zoals kleur- en structuurverschillen, maar ook aders, haarscheurtjes, kleine putjes en natuurlijke mineraalconcentraties, onderstrepen alléén de waarde en echtheid van dit product.
Mocht er ondanks alle kwaliteitscontroles toch een probleem ontstaan met uw blad, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met uw keukenleverancier.
Graniet heeft van nature een open structuur. Gebruik daarom altijd een snijplank als u iets wilt snijden of hakken. Doe dit nooit rechtstreeks op uw blad. Laat geen vetten of voedingsmiddelen onnodig lang op het blad liggen en vermijd het contact met scherpe voorwerpen en chemicaliën.
Uw granieten keukenblad is behoorlijk hittebestendig. Gebruik echter altijd een onderzetter voor hete pannen en/of schalen. Plaats deze nooit rechtstreeks op uw keukenblad. Bij de montage van uw blad zijn zuurvrije kitten gebruikt. Deze hebben ongeveer 24 uur nodig om uit te harden. Wrijf in deze tijd niet over de zichtbare kitnaden.
Voor Belgisch hardsteen gelden vanaf hier bijzondere adviezen – zie daarvoor het afzonderlijke hoofdstuk.

Na de montage
Verwijder kit- of lijmresten en cementsluier die eventueel bij de montage op uw blad terecht zijn gekomen. Gebruik hiervoor terpentine of een siliconenverwijderaar. Maak daarna uw blad grondig schoon met een normaal schoonmaakmiddel zoals allesreinigers. Het blad is goed bestand tegen de gebruikelijke huishoudmiddelen. Gebruik nooit een schuurmiddel.

In gebruik nemen
Als u het blad zoals hiervoor beschreven heeft gereinigd, dient u het blad éénmaal te behandelen met het bijgeleverde onderhoudsmiddel. U heeft slechts een kleine hoeveelheid nodig. Na u dit minimaal 5 minuten heeft laten intrekken, kunt u het uitpoetsen met een schone droge doek. Wij adviseren u deze behandeling in de eerste week ongeveer viermaal te herhalen. Daarna afhankelijk van het gebruik één- tot tweemaal per jaar. Gezoete bladen vragen iets meer onderhoud. Gebruik geen andere onderhoudsmiddelen voor marmer of natuursteen in combinatie met het door ons bijgeleverde onderhoudsmiddel.

Dagelijks onderhoud
Hiervoor kunt u het blad afnemen met een schone vochtige doek met normale zachte schoonmaakmiddelen. Gebruik nooit een schuurmiddel.

Kalkvlekken
Kalkvlekken op het blad en rond de kraan kunt u het beste verwijderen met schoonmaakazijn, of een ander in de handel verkrijgbaar ontkalkingsmiddel. Volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Hardnekkige vlekken
Hardnekkige vlekken, aangekoekte resten en ingetrokken vlekken zoals thee- en wijnvlekken, verwijdert u door het blad grondig te reinigen met een ontvettende allesreiniger. Opsprayen, even laten intrekken en dan opnemen met keukenpapier. Dit kunt u herhalen totdat de vlek is verdwenen. Andere geschikte middelen zijn chloor, aceton of waterstofperoxide. Hierna het blad wel opnieuw behandelen met het onderhoudsmiddel.

GEZOETE BLADEN

Op gezoete bladen, zeker op donkere kleuren, zijn vanwege het matte oppervlak, vingerafdrukken en vet eerder zichtbaar. Deze kunt u eenvoudig verwijderen door het dun opsprayen van een glasreiniger. Direct daarna droogwrijven met bijvoorbeeld een stukje keukenpapier.

ANTIEK GRANIET

De behandeling van antiek graniet is gelijk aan de voorschriften die gelden voor gepolijst en gezoet graniet.

Extra onderhoud
Het oppervlak van een antiek blad is echter door het bewerkingsproces meer open van structuur. Daardoor vergt het iets meer onderhoud. Ook na de montage zult u dit blad enkele malen extra dienen te behandelen met het bijgeleverde onderhoudsmiddel.

 

OPEN STRUCTUUR BLADEN

Een aantal kleuren zijn qua structuur en oppervlak afwijkend en ook als zodanig herkenbaar. Zij hebben een grover oppervlak en zullen altijd over het oppervlak lichtere vlekken vertonen. Dit is inherent aan het materiaal. Alleen door regelmatig behandelen met bijvoorbeeld Top Protector van HG (verkrijgbaar bij uw bouwmarkt of drogist) kunt u deze lichtere vlekken maskeren. Hoewel het materiaal gesloten is, heeft het oppervlak een open structuur en zullen vloeistoffen, sappen, vuil en vet kunnen indringen en zich hechten aan het oppervlak. Deze vlekken direct opnemen met bijvoorbeeld keukenpapier en eventueel daarna met een ontvettende allesreiniger nabehandelen.

 

BETON

Productinformatie
Het betonnen werkblad is het aloude, bekende bouwmateriaal in een nieuwe toepassing. Cementgebonden kiezel, dus, dat in de fabriek in een speciale bekisting wordt gegoten. Die mal wordt precies volgens uw specificaties gemaakt, waardoor talloze vormen denkbaar zijn. Na een hardingsproces van twee of drie weken wordt het blad uit de bekisting gehaald, gepolijst en geïmpregneerd – en kant-en-klaar bij u thuis afgeleverd.

Onderhoud
Voor de dagelijkse reiniging kunt u het blad afnemen met water en zachte, groene zeep of een afwassopje. U doet er goed aan het vervolgens even na te drogen. Om uw blad lang mooi te houden zult u het moeten behandelen met bijenwas – in het begin wekelijks, na verzadiging nog met enige regelmaat. Deze was wordt standaard meegeleverd, compleet met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Ook ontvangt u bij aflevering van uw blad een boekje met aanwijzingen voor het gebruik en onderhoud

Gebruik
Hoewel beton redelijk hittebestendig is, zult u wel altijd met onderzetters moeten werken. Door te hoge temperaturen kan er namelijk een breuk ontstaan. Gebruikt u ook standaard een snijplank, want beton is van zichzelf redelijk krasgevoelig. Eveneens karakteristiek voor beton is de vlekgevoeligheid. Door zijn open structuur heeft beton immers een groter vochtopnemend vermogen. Daarom zijn vlekken onvermijdelijk. Maar die geven het blad alleen maar een uniek, doorleefd uiterlijk. Het zal nog wel regelmatig behandeld moeten worden met de meegeleverde bijenwas.

 

TERRAZZO

Productinformatie
Terrazzo is een eeuwenoude techniek die oorspronkelijk uit Italië komt, en in de eerste helft van de 20e eeuw zeer gewild werd in ons land. Het is een verzamelnaam voor (gewapend) sierbeton. Een terrazzoblad is altijd op maat. Daartoe wordt, precies volgens uw persoonlijke wensen, een speciale bekisting gemaakt, waarbij tal van vormen denkbaar zijn. In die mal wordt dan een mengsel gegoten van cement en marmerkorrels van verschillende kleur en grootte. Na een hardingsproces van twee of drie weken wordt het blad uit de bekisting gehaald en geslepen, waardoor de onderliggende korrelstructuur zichtbaar wordt. Tot slot wordt het gepolijst en geïmpregneerd – en zo ontstaat een blad dat zelfs beter in grootmoeders keuken past dan graniet.

Onderhoud
Voor het dagelijkse onderhoud hoeft u het blad slechts af te nemen met water en zachte, groene zeep of een afwassopje.
Om uw blad lang mooi te houden zult u het nog drie tot vier keer moeten behandelen met terrazzopolish. Die wordt standaard meegeleverd, compleet met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Is de polish op, dan kunt u eventueel ook bijen- of marmerwas gebruiken. Wilt u de zijdeglans zo lang mogelijk in stand houden, herhaalt u de behandeling dan vaker, en ontvet het blad vooraf met wasbenzine. Bij aflevering van uw blad ontvangt u nog een boekje met aanwijzingen voor het gebruik en onderhoud.

Gebruik
Hoewel terrazzo redelijk hittebestendig is, zult u wel altijd met onderzetters moeten werken. Door te hoge temperaturen kan er namelijk een breuk ontstaan. Gebruikt u ook standaard een snijplank, want terrazzo is redelijk krasgevoelig. Eveneens inherent aan het materiaal is het vlekgevoelig (hoewel minder dan beton). Daarom zijn reclamaties op vlekken niet mogelijk. Gelukkig kunnen vlekken redelijk worden weggewerkt! Het blad moet nog wel regelmatig behandeld worden met de meegeleverde polish.

 

GLAS

Productinformatie
Glazen werkbladen bestaan uit thermisch gehard of extra helder glas met gecoate onderzijde en mat geëtste bovenzijde. Een glazen werkblad heeft een homogene uitstraling.

Onderhoud
Bij normale verontreiniging hoeft u het blad slechts af te nemen met een natte doek. Zijn er vlekken, dan kunt u die verwijderen met een sopje. Kalkplekken kunt u behandelen met natuurazijn. Gebruikt u echter nooit schuurmiddelen of agressieve middelen zoals zuren en chemische producten. Die kunnen het blad namelijk onherstelbaar beschadigen (bij morsen dus direct verwijderen!).

Gebruik
Glazen bladen zijn niet uv-bestendig en kunnen op termijn verkleuren door lichtinval. Let er bij een glazen werkblad op dat het niet krasbestendiger is dan gewoon glas, het is derhalve aanbevolen om niet rechtstreeks op het glazen werkblad te snijden maar een snijplank te gebruiken. Kans op breuk bij te hoge temperaturen.

 

4. SPOELBAKKEN

Onderhoud RVS spoelbakken
Voor het dagelijks onderhoud kunt u RVS spoelbakken afnemen met een spons en wat afwasmiddel. Bij vlekken van agressieve stoffen of voor meer glans, schuurmiddelen en/of schuursponsjes gebruiken (Staalfix). Roestaanslag, door ijzerstof die tijdens het productieproces is vrijgekomen of door ijzerdeeltjes uit het waterleidingscircuit die in de bak zijn gekomen, verwijderen met Staalfix. Het gebruik van roestvrijstaalreinigers wordt afgeraden. Tevens moeten zoutzuur en chloor niet in het gootsteenkastje opgeborgen worden, de dampen die van de middelen afkomen kunnen het RVS onherstelbaar beschadigen. Gebruik bij inbouwspoelbakken die van ander materiaal zijn gemaakt, zoals bijv. porselein, kunststof, acryl keramiek en bij roestvrijstalen spoelbakken milde afwas- of schoonmaakmiddelen.
Schurende schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt!
Houd rekening met het feit, dat het optreden van gebruikssporen en fijne krassen door harde voorwerpen mogelijk is. Dit leidt echter niet tot vermindering van de kwaliteit van deze intensief gebruikte inbouwspoelbakken. Let verder op de onderhoudsaanwijzingen van de fabrikanten

Onderhoud tegelspoelbakken
Voor het dagelijks onderhoud kunt u kunststof spoelbakken afnemen met een spons en wat afwasmiddel. Voor een grondige reiniging kunt u de tegelspoelbak reinigen met bleekmiddel, voor afvoer en deksel rvs- of messingpoets gebruiken.